Industria utilajelor de construcții din România trebuie să treacă peste noi obstacole în 2021 (P)

Industria utilajelor de construcții din România trebuie să treacă peste noi obstacole în 2021 (P)
Publicat: 30/07/2021, 12:28
Actualizat: 30/07/2021, 12:33

Marii furnizori de utilaje de construcții din România au depășit momentele critice ale pandemiei, dar încă nu pot răsufla ușurați. 2020 a fost un un an fatidic pentru multe dintre companiile din domeniu și nu toate au trecut cu brio peste această perioadă.

Unii antreprenori au redus cheltuielile drastic – prin tăieri de salarii sau concedieri -, iar alții au fost nevoiți chiar să declare faliment. Cu toate că anul în curs este privit ca o perioadă a renașterii economice și a recuperării pierderilor înregistrate în 2020, situația este mult mai complicată pentru industrie decât pare la prima vedere.

Veștile bune sunt că, anul trecut, s-au vândut aproape 2.800 de utilaje noi de construcții la nivel național, un număr care este cu aproximativ 10 procente mai mic față de cel înregistrat în 2019. Concluzia: pandemia nu a dăunat grav industriei. O altă veste bună este că valoarea totală a tranzacțiilor efectuate în 2020 a fost apropiată de cea din 2019, respectiv de aproximativ 360 de milioane de euro. Așadar, nici la nivel de încasări furnizorii de echipamente noi de construcții nu au avut de suferit.

Atunci, de ce unii antreprenorii au luat decizii aspre de contracarare a unei crize care nu le-a afectat mai deloc veniturile? Poate pentru că analiștii economici de pretutindeni propovăduiau apocalipsa și o nouă criză financiară mondială. Sau poate pentru că autoritățile au impus măsuri draconice de limitare a răspândirii virusului COVID-19, restricții care au dăunat mediului de business. Poate pentru că România a fost în lockdown și antreprenorii au îmbrățișat un comportament precaut și au preferat să pună banii la saltea.

Din păcate, 2021 vine cu noi provocări pentru industrie. Piața utilajelor noi de construcții este marcată de stocuri insuficiente, care nu fac față cererii, și termene de livrare foarte lungi. Din cauza pandemiei, fabricile au redus nivelul de producție în 2020, fără să anticipeze creșterea surprinzătoare a cererii de anul acesta. Lanțurile de aprovizionare cu materie primă și componente pentru fabricarea de utilaje sunt, de asemenea, afectate și se înregistrează întârzieri notabile și în acest sector. Un alt impediment este majorarea surprinzătoare a prețurilor materiilor prime, majorare care este transferată în prețul final al utilajelor. Deci, clienții au de suferit.

În așteptarea utilajelor noi, potențialii cumpărări și-au schimbat strategia. Păstrează în flotă echipamentele vechi pe care le dețin și amână decizia de înlocuire a acestora. Drept urmare, principalul perdant este piața de utilaje second-hand, unde dealerii au epuizat rapid stocurile și acum se află în imposibilitatea de a răspunde cererii tot mai mari. O consecință firească a acestei situații este creșterea prețurilor pentru echipamentele de construcții la mâna a doua până la niveluri care se apropie periculos de mult de cele ale utilajelor noi.

Autoritățile din întreaga lume au lansat proiecte ample în domeniul construcțiilor, pentru a contracara efectele negative ale pandemiei. Ca urmare, este nevoie de cât mai multe companii active în domeniu, este nevoie de utilaje second-hand și noi. Piața de rental pare a fi cea mai bună soluție în acest caz. Contractorii apelează tot mai des la închirierea de echipamente de construcții, întrucât acest mod de a face business nu presupune imobilizarea resurselor financiare. În plus, pe termen lung, închirierea de utilaje nu presupune riscuri mari și se traduce în economisirea de capital.

Pentru a încheia într-o notă pozitivă, vă spunem că piața de utilaje de construcții se află pe un trend ascendent în această perioadă și că tendința este de recuperare a pierderilor înregistrate în anul pandemic 2020. Dacă începutul lui 2021 a surprins furnizorii într-o zonă de prospectare a condițiilor de muncă și a rentabilității investițiilor, trimestrul doi este caracterizat de un optimism debordant din partea clienților și de un apetit pentru achiziția de utilaje.

Previziunea de creștere pentru finalul anului ajunge la 15% față de încasările din 2020. Poate chiar 20%, dacă provocările mai sus amintite își vor găsi rapid o rezolvare. Desigur, această proiecție pozitivă depinde de gradul de infuzie de capital public pentru investiții, de programele de relansare a economiei și de fondurile europene atrase de țara noastră.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!